CRIZA FRANCULUI: Raiffeisen Bank are în portofoliu credite în CHF în valoare de 400 de milioane de euro

CRIZA FRANCULUI: Raiffeisen Bank are în portofoliu credite în CHF în valoare de 400 de milioane de euro
Publicat: 27/01/2015, 16:07
Actualizat: 20/03/2019, 20:45

Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank, a declarat, marți, că valoarea totală a creditelor în franci elvețieni deținute de clienții băncii pe care o reprezintă se ridică la echivalentul a 400 de milioane de euro. La nivel național, există circa 75.000 de persoane aflate în această situație, dintre care 8.800 sunt clienți Raiffeisen Bank.

Steven van Groningen a arătat că varianta conversiei creditelor la cursul din ziua încheierii contractului este exclusă, adăugând că Raiffeisen le poate oferi clienților aflați în dificultăți financiare soluții de reducere a dobânzilor sau de rescadențare a ratelor. La aceste soluții poate apela orice client care s-a împrumutat într-o valută străină, a subliniat el. Peste 500 de clienți ai băncii au apelat la conversia creditelor din franci în alte valute.

Șeful Raiffeinsen Bank a mai arătat că soluțiile adoptate în alte state nu s-ar preta în România, dar și că Banca Națională nu are de ce să intervină, doarece nu este vorba despre o problemă sistemică, expunerea băncilor pe franci elvețieni fiind mai scăzută decât în alte state europene.

În Croația, spre exemplu, Parlamentul a aprobat la finele săptămânii trecute un proiect de lege pentru introducerea, timp de un an, a unui curs de schimb valutar fix franc/kuna, pentru a-i proteja pe cei 60.000 de croați care au credite ipotecare în această monedă.

Cursul a fost fixat la 6,39 kuna pentru un franc, nivelul la care moneda locală se tranzacționa săptămâna trecută, înaintea deciziei băncii centrale elvețiene de a renunța la plafonul minim de 1,2 franci/euro.

Valoarea totală a creditelor denominate în franci a crescut cu aproximativ 4 miliarde kuna (520 milioane de euro), la 27 de miliarde kuna (3,5 miliarde de euro), în urma aprecierii francului față de moneda națională croată, potrivit Reuters. Autoritățile din Polonia și Serbia iau în calcul măsuri similare pentru a atenua impactul deprecierii monedelor locale față de franc, în timp ce în România, patru bănci au anunțat deja diverse forme de sprijin pentru clienții care au împrumuturi în moneda elvețiană.

Steven van Groningen a precizat totodată că o conversie la un curs istoric (cel de la data încheierii contractului) ar defavoriza alți clienți. În acest sens, el a dat exemplu a doi vecini care și-au achiziționat, la prețuri identice un imobil, unul optând pentru un credit în lei, altul pentru un credit în franci. Pe de o parte, cel cu credit în lei a plătit rate mai mari decât cel cu credit în franci, ceea ce înseamnă că ar fi incorect ca doar cel cu împrumutul în valută să fie sprijinit.

„Costul va fi suportat de economia națională”, a mai precizat șeful Raiffeisen Bank, adăugând că dacă împrumuturile în franci ar fi convertite la un curs istoric, băncile ar putea alege să mărească dobânzile pentru a-și acoperi pierderile.

Raiffeisen Bank a decis să reducă dobânda pentru clienții cu credite în franci elvețieni, cu cinci luni înainte de termenele contractuale, ca măsură de sprijin în contextul aprecierii masive a monedei elvețiene.

„Pentru clienții cu dificultăți financiare care au credite credite în valută și care doresc să convertească creditul în lei, banca oferă dobânzi fixe pe perioada restructurării, cu reducerea semnificativă a ratei lunare (între 20 și 40%) și cu reduceri graduale a datoriei (5% la fiecare doi ani pe perioada de maximum șase ani ai restructurării, cu condiția ca plata ratelor reduse să fie la zi)”, se menționează în comunicatul transmis de bancă și citat de Mediatax.

Parlamentarii de la comisia de buget s-au întâlnit și vineri pentru a discuta despre o inițiativă legislativă care ar trebui să-i ajute pe românii cu credite în valută, însă ședința a fost amânată din lipsă de cvorum.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Un nou cutremur în această dimineață în Grecia! Ce magnitudine a avut seismul
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Vedeta Pro TV, paralizată după ce a mâncat brânză. Era contaminată cu o bacterie rară...
Oana Zăvoranu, la DIICOT! De ce a ajuns în fața procurorilor
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Mărturisirile tulburătoare ale fiului lui Leo Iorga: "De fapt, mereu mă întreba: „Când e gata...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Invenția neobișnuită care extrage CO2 din atmosferă și îl transformă în combustibil